Статуята на господин Фрийдъм

25 ян. 2007 at 12:16 pm Вашият коментар

Предполагам, че си идвал тук, пътнико. Ако не си – непременно ела.Хората живеещи в Хоуп са добри и се славят с прекрасно вино. Но дори и да не си идвал , сигурно си чувал за нашият  склуптор – господин Фрийдъм. Да, невероятен е.

            Веднъж направи невероята статуя на Аполон. Толкова изящна , че на изложениято в нашата област нямаше как да не спечели първо място. Но това не беше най- доброто от него – рисуваше невероятни картини също , освен че правеше от камъка приказни неща. В нашият град има много други забележителности – като “Музея на Насладите” , Къщата на Втория кмет …Защо такива имена ще се запиташ, пътнико? Защо не – ще ти отговорят хората тук. Нима човек няма склонност да измисля всевъзможни неща , за да угоди на фантазията си?  Та страннико , тук може да видиш много неща. Екскурзовода ще ти покаже всичко и уверявам те, това ще е невероятно приключение за теб.

            Та ела да видиш и нашият господин Фрийдъм. В музея на изкуствата ще видиш и негови произведения. Едно особено впечатлява – склуптора на намръщен мъж, който държи в ръзете си сърце , под него лежи света. Това е едно от неговите прекрасни произведения . Умееш ли да виждаш посланието ? Погледни добре ! Лицето, тялото, сърцето – какво виждаш , пътнико!? За теб това е поредната статуя, нали? Погледни по-добре , остави екскурзоводката – тя не е толкова важна. Погледни това лице – защо е намръщено? Склупторът е видял теб в това произведение – ти имаш всичко , дори светът е легнал пред теб.държиш сърцето на любимия си човек , но се мръщиш , защото искаш всичко , знаеш че не си най-богатият. Няма и да бъдеш , пътнико. Защото не изпитваш наслада от малките неща, още един свят и още сто сърца да притежаваш – пак лицето ти ще е намръщено . Но ти не виждаш всичко това , нали?

            Веднъж направена тази статуя , повече не била пипната от Фрийдъм. Защото е съвършена , като изработка .Но всичко друго можело да се промени – и лицето , и светът. Това можели да го направят самите хора – а те имат склонността да коментират всичко, което е станало или не е станало. Особено това , което бъдещето ни може да преложи. Защо точно това сърце? А този имал ли е  връзка с това сърце? Дали я обичал? А наистина ли това е светът? Любопитството на човешката простота е недостижима за никой гений. Никой не би се справил с това качество на човек. И ти , пътнико – си любопитен , нали? Но никога няма да видиш истината. Защото не си видял собственото си сърце, не знаеш живота ти какъв смисъл ти дава – но гледаш другия. Е, тази статуя ще седи тук с векове , докато някой друг любопитен не я разруши , за да види има ли сърце този камък. И останал разочарован ще остави това и ще продължи към следващата статуя . Това правиш и ти , но с хората около себе си. И Фрийдъм е видял това. Но опитай се ти, пътнико –като дойдеш в Хоуп , да видиш себе си и ако помислиш малко над това, ще съзреш усмивката на статуята . Иначе те чакаме , може да ни няма на картата, но съм сигурен , че ще ни намериш един ден.

Реклами

Entry filed under: Разни.

3.Мъдрецът Ал-Кабир и Надеждата Fortuna

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Здравейте!

Здравейте на всички, които посещавате този блог.Казвам се Руслан Трад, от град София. Завърших Класическата гимназия, сега уча Право в Софийски университет, първа година.Навсякъде, където се изисква авторски псевдоним използвам името Жорж Асуад (Georges Asuad). Не претендирам за нещо велико в произведенията си, те са само моят начин за изразяване на мисли и чувства.Ако ги харесвате, ще се радвам и да сложите коментар или просто мнение.Ако имате въпроси към мен, пишете на: don_trado@abv.bg :) skype:aldarrose ICQ: 321354604

Най-четени:

януари 2007
П В С Ч П С Н
    февр. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Blog Stats

  • 7 700 hits

%d блогъра харесват това: